Бебешкото легло – избор без компромиси

Вълнение, щастие, очакване, нервност … това са чувствата, които препускат през съзнанието на двойката, когато разбере, че очаква първото си дете. Още преди новороденото да се е появило на бял свят, трескавата подготовка, дилемите и тревогите около набавянето на всички най-необходими за бебето вещи и аксесоари вече са обсебили с пълна сила бъдещите родители. Започват задълбочени проучвания, разпитват приятелите си с деца какво харесват и не харесват… Труден е изборът, когато се стигне до покупката на бебешко креватче. Какъв размер трябва да е то, от какъв материал и какви са изискванията за безопасност, са сред основните въпроси, които терзаят родителите.

Дали ще изберете скъпо и масивно дървено легло с маса за повиване и възможност за разтягане, които ще използвате през целия период докато детето расте или ще заложите на практичен олекотен модел, който отговаря на нуждите на детето през съответния период на развитие, но трябва да подмените след това? Всичко е въпрос на личен избор.

През първата и втората година след раждането креватчето ще бъде център на почти всички събития и в живота на бебето, и във вашия живот. В този период най-важно е да заложите на практичността и безопасността.

Когато избирате между детско креватче или люлка, първото нещо, което трябва да имате предвид е къде в дома ви искате да спи бебето. Препоръчва се новородените да спят в една стая с родителите, но на отделно легло. Ако родителската ви спалня не е много голяма, допълнителното детското легло е излишно. Изборът пада върху бебешките люлки и кошове. Те заемат по-малко място, а компактните им размери ги правят удобни и преносими. Люлките са лесни за употреба – повечето модели могат да се регулират на височина, снабдени са с колелца, а страните им са по-ниски, така че можете лесно да вземате бебето без да се навеждате. Съобразени изцяло с комфорта на новородените, те осигуряват защитено и уютно пространство за сън. Ще оцените предимството на  нежните люлеещи движения, които успокояват и лесно приспиват бебето.

Практичен избор за новородените са бебешките кошове, които са хибрид между люлка и бебешко легло и имат възможност за свързване с родителската спалня. Те са проектирани така, че да се регулират на подходящата височина и имат допълнително място съхранение – винаги ще имате под ръка нещата, от които се нуждаете. Бебешките кошове са с олекотена конструкция, лесна за сгъване и пренасяне, за да отговори на вашия активен начин на живот.

Трябва да имате предвид, че и двата варианта имат ограничения в размера и теглото и ще можете да ги използвате само в първите няколко месеца от живота на бебето.

Ако все пак сте се спрели на бебешко креватче –  тук моделите, от които можете  да избирате са много. Като тенденция при детските легла се налага т.нар. „ниско легло“. Проектирането и адаптирането към съвременния начин на живот на ниските легла се свързва с многогодишното научно наблюдение на Мария Монтесори. Тя препоръчва използването на „подови легла“ (тънък матрак поставен директно върху пода) като възможност за безопасно отглеждане на бебето и развиване на естествената склонност за изследване на околната среда. Пълзящото дете лесно може да слезе от ниското легло и да се забавлява с играчките на пода – свободата да се скита из детската стая и да играе самостоятелно го прави любопитно и жадно за знания.

Дори да не сте привърженици на метода на Монтесори, тези легла са най-практичния избор. В съвременния си вид те са с олекотена конструкция,  имат по-нисък център на тежестта и прегради, които пазят бебето от падане. За мама ще е по-удобно, ако конструкцията на леглото позволява две позиции на лежащата повърхност – по-висока и по-ниска. Така, докато детето е малко, няма да ѝ се налага да се навежда, за да го остави да спи. Многофункционалните детски легла имат електронен модул за вибрация, люлеене, звук и светлина, което позволява да изследвате предпочитанията на вашето бебе. Друго удобство е отварящата се стена. Не е за пренебрегване мобилността и възможността за сгъване и пренасяне.

Не отричаме класическото излъчване, дизайн  и възможности за по-дълга употреба на дървените детски легла, но динамичното време на активното съвременно семейство налага практичността и удобството на първо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *