Времето за хранене – време за цялото семейство

Столът за хранене е дългосрочна инвестиция, която ще използвате от момента, в който бебето започне да седи стабилно (4-6 месеца), до момента, в който е готово за преходна седалка – около 3 годишна възраст. То е отличен начин да социализирате бебето, като го присъедините към семейството по време на хранене или му дадете възможност да експериментира с храната по време на вечеря.


Съвременните модели столове са многофункционални и растат заедно с бебето. Най-ранните оцелели примери за детски столчета за хранене датират от 1780 г. и могат да се разделят на отделен стол и маса. Дизайнът е изключително успешен и се прави без съществени промени до 1850-та година. Днес този модел, в съчетание с футуристичен дизайн и модерни материали, продължава да се радва на широка популярност.


Съществуват различни модели столове, съобразени с възрастта и нуждите на детето – от класическите високи столове, през тези, които могат да се окачват директно към масата, до адаптираните за поставяне върху трапезен стол и преходните седалки.


Модата винаги е налагала потребителския избор, но изборът е отговорност. Днес родителите избират най-безопасното, лесно за почистване и комфортно място за нуждите на децата си.


Най-добрият бебешки стол е този, който е удобен за поддържане. Бебетата обичат да си играят с храната, да разпръскват и размазват навсякъде. Производителите и родителите отдават предпочитанията си към столове с меки седалки и предпазни колани от материи, които позволяват лесно почистване с влажна кърпа и машинно пране. Широко застъпени като функционален дизайн са моделите с отделящи се табли за хранене и двойни табли. Те са по-лесни по отношение на хигиената – измиват се директно на мивката, а някои позволяват измиване в миялна машина. Освен това високия стол с подвижна тава може да се похвали с по-голяма гъвкавост при употребата, когато детето започне да расте.


Преди всичко друго, уверете се, че столът който харесвате, предлага на бебето висока степен на комфорт и спокойствие. Тапицираната мека седалката кара бебето да се чувства удобно. Така намалявате възможността то да прояви съпротива или категоричен отказ да използва столчето. Регулируемата височина на седалката и на опората за краката, са фактори, които също не бива да пренебрегвате. Някои модели предлагат накланящи се седалки, които помагат на бебето да се отпусне след хранене. Важно е да вземете предвид височината и размера на стола. Купете само този, който отговаря и е удобен по размер за вашето бебе. Прекалено тясната или прекалено широката седалка могат да предизвикат дискомфорт или непредвидени инциденти.


Обърнете внимание на безопасността – купете столче, което разполага с 5-точкови колани за по-голяма защита. Те поддържат бебето в удобна стабилна позиция без усукване на тялото. Раменните колани предпазват бебето от приплъзване, накланяне и падане напред. Бебето расте бързо, става по-енергично и по-тежко. За да използвате спокойно стола по-дълго време и да избегнете злополуки , изберете модел с по-широка основа. Може да отнема малко повече място във вашия дом, но е много по-безопасно.


Когато купувате стол за хранене, не забравяйте да проверите колко място заема, особено ако нямате достатъчно пространство в трапезарията.


При мебелите за деца дизайнът е обвързан тясно с функционалността. Но да не забравяме, че класиката винаги е модерна – деликатния силует, минимализма, чистите линии и топлината на естественото дърво пасват точно в повечето домове и създават усещане за уют.


Най-щастливите моменти, са моментите прекарани със семейството. Най-щастливото място в дома – масата, около която се събираме малки и големи – да се храним, да разговаряме или да играем. Безценни мигове, които можем да подарим на децата си с пълни шепи без да пестим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *