Какво още не знаем за колелата за баланс?

В последните години колелата за баланс се превърнаха в един от най-предпочитаните и популярни продукти за деца над 18 месеца.

Какво колело за баланс да изберем за детето си, колко пари да инвестираме в покупката и кога и как да научим детето да кара балансно колело, са често дискутирани въпроси. На заден план остават някои факти, които не са толкова известни и често пренебрегваме.

Баланс означава равновесие.

А знаете ли, че за да функционира правилно тялото ни, ние поддържаме три вида баланс – динамичен, проактивен и статичен. Когато всичките три вида са координирани, ние се движим правилно и елегантно, а нашите тела работят оптимално и ефективно без излишно напрежение. Всеки вид баланс има своето значение и оказва силно влияние върху другите два.

Динамичният баланс се проявява при всяко движение върху опорна повърхност. Колоезденето изисква добър динамичен баланс. Ролята на балансното колело е да помогне на детето за формиране и подобряване на динамичния баланс.Колкото по-голяма е опорната повърхност по която се движим, толкова по-лесно поддържаме равновесие. Така че, когато детето прави първите си опити да кара своето балансно колело, осигурете му широка и равна повърхност, на която то ще се чувства свободно и спокойно. Ускорението и скоростта на движение също помагат – когато детето ускорява, цялата вестибуларна система се активизира, за да поддържа равновесието.Ако гледате дете, което се учи да кара велосипед, ще забележите, че балансът е по-добър, когато велосипедът е с висока скорост. Не се притеснявайте от скоростта –  карането на колело е по-трудно и опасно, когато детето кара бавно.

Проактивният баланс

е способността да предвидите за част от секундата какво трябва да направите, за да запазите равновесие, преди да предприемете някакво движение, напр. знаете точно колко напрежение и сила да вложите, когато скачате, за да се приземите на възглавница или на нестабилна и неравна повърхност. Ако погрешно прецените движението, ще скочите силно или тромаво и ще загубите равновесие. Балансното колело е отличен тренажор за проактивния баланс. Детето има възможността да преценява сила, скорост и разстояние, да опознава собственото си тяло и неговите възможности, да мисли бързо, водено от естественото чувство за самосъхранение.

 Статичният баланс

е способността да се задържи позиция – когато стоите на един крак докато поставяте чорап на другия или когато държите тялото си в определена позиция за по-дълъг период от време. Когато детето се почувства уверено в своите способности да кара колело и е овладяло динамичния и проактивния баланс, е време да му помогнете да овладее способността да поддържа статично равновесие. Забави темпото, движи се бавно, запази равновесие! Статичният баланс е от особено значение за времето, в което на детето му предстои да седи дълго време на една място, да фокусира вниманието си и да учи.

Колелото за баланс  е по-безопасно и по-практично от триколките и тренировъчните колела. Детето се фокусира върху движението и равновесието, а не върху педалите и спирачките. В резултат на това то е по-подготвено за неочаквана загуба на баланс и е много по-малко вероятно да падне. Детето, което кара балансно колело преминава към каране на велосипед по-лесно и на по-ранна възраст. Просто му дайте велосипед и го оставете да кара – няма да бягате до него, няма страх и сълзи – просто дайте велосипеда и наблюдавайте щастливото си дете. И не на последно място, овладяването на трите вида баланс ще помогне на детето да посрещне по-лесно предизвикателствата на детската градина и училището!

Ще прекарвате повече време навън, без мрънкане за телевизор или видеоигра. Децата обичат независимостта и чувството за постижение, което получават от карането на велосипед. Това може да се превърне в приключение за цялото семейство – мама и татко, по-големите братя и сестри – качвайте се на велосипедите и смело изследвайте парка.

One thought on “Какво още не знаем за колелата за баланс?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *