Накратко за помпите за кърма

За или против помпите за кърма – никой не може да каже категорично. Всяка майка споделя различни възгледи или може да попадне в различни ситуации. Въпреки всичко, добрата помпа, съобразена със стила ви на живот, е един чудесен начин бързо и лесно да осигурите на бебето си всички предимства на майчината кърма. При нормални ситуации тя не е от първа необходимост. Но има случаи, в които помпата за кърма ще е основния ви помощник при храненето на бебето, за по-кратък или по-дълъг период от време.

Може да се нуждаете от помпа за кърма, ако:

  • Не сте в състояние да кърмите бебето си непосредствено след раждането.
  • Вашето бебе не суче добре или отказва да суче.
  • Бебето не получава достатъчно кърма. Пълното източване на гърдите след всяко хранене помага за стимулацията на лактацията. 
  • Планирате отделяния от бебето за повече от няколко часа във време, което съвпада с някое от храненията.
  • Планирате да се върнете на работа на пълно работно време и искате да осигурите мляко за бебето. В този случай ще трябва да изцеждате поне толкова пъти, колкото обикновено кърмите бебето, за да поддържате количеството на кърмата си.
  • Въпреки че детето се е нахранило, има останало голямо количество кърма в гърдата. За да се възстанови нивото на комфорт и да се избегне възможността за мастит трябва да се отстрани остатъчното количество.
  • Някои майки смятат изпомпването на кърма за нощните хранения като огромно предимство. Те харесват идеята, че няма да им се налага да стават през нощта, за да нахранят бебето и таткото може да ги отмени.
  • При болест, прием на лекарства, предстояща операция или други медицински процедури – винаги е полезно да имате изцедено мляко във фризера. Задължително е обаче предварителна консултация с лекар.

Специалистите по кърмене често наричат  изцеждането на кърма „начин на кърмене с повече гъвкавост“. За да бъде то полезно и приятно, трябва: да си намерите удобно място, на което да се чувствате уютно; да изцеждате толкова пъти, колкото бихте кърмили бебето; да планирате времето, в което ще бъдете отделени от бебето и да започнете изцеждането поне седмица преди това.

          За щастие на майките, на пазара съществуват различни модели помпи за кърма, съобразени с индивидуалните нужди. Всеки от тях има своите предимства, затова преди да пристъпите към покупка помислете за цялостния си начин на живот.

Някои майки предпочитат ръчните помпи, защото могат сами да контролират темпото на изпомпване. Те са по-малки и могат да бъдат използвани навсякъде и по всяко време.

Електрическите помпи за кърма са напълно автоматизирани и дори можете да регулирате нивата на засмукване, за да минимизирате дискомфорта на зърното. Те са проектирани така, че да имитират сученето на бебето. Лесната употреба, бързината и удобството са от основните причини, поради които работещите майки избират електрическа помпа за кърма.

Една единична или двойна помпа?

Единична електрическа помпа за кърма е идеална за периодично изцеждане. Двойната помпа за кърма е по-подходяща за редовно изцеждане – независимо от причините.  Освен че наполовина намалява времето, което изразходвате, двойната помпа за кърма доставя средно 18% повече мляко от изпомпването от всяка гърда, а млякото, което получавате при двойно изпомпване, е с по-високо съдържание на мазнини и калории.

Бъдете гъвкави, мобилни и смели! Насладете се на щастието да бъдете майка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *