Не зачерквайте от списъка с покупки бебешкия шезлонг

Бебешките шезлонги и люлки обикновено не са на първо място в списъка със задължителни покупки за новороденото. Те, обаче, не са излишен лукс, а продукт, създаден да отговори на нуждите и стила на живот на всяко семейството.

Родителите, които са избрали да закупят детски шезлонг или люлка, посочват следните предимства:

  • люлките и шезлонгите са много полезни, когато родителите се нуждаят от помощ за успокояване на нервното бебе или дете;
  • бебето може винаги да е в близост до вас на безопасно място;
  • бихте направили всичко, за да сте непрекъснато с бебето, но едновременно с това да имате малко свобода – време за себе си или за безкрайните домашни задължения;
  • бебешкият шезлонг или люлка е дългосрочна инвестиция, която можете да използвате до втората година на детето за забавление и обучение.

Изборът на шезлонг или люлка е индивидуален избор на всяко семейство. Преди да вземете решение дали и какво да купите, е важно да знаете:

Те имат успокояващ ефект

Бебетата обичат постоянното движение. Това е напълно естествено – те прекарват по-голямата част от 40-те седмици в корема на мама в непрекъснато движение. Преходът към външния свят може да бъде труден. Люлеенето, поклащането или вибриращото движение, което осигуряват шезлонга и люлката, наподобяват движенията в утробата и успокояват новородените.

Ритмичните движения лесно приспиват бебетата. Можете да използвате шезлонга или люлката за отпускане преди сън или като място за кратка дрямка.

Осигуряват повече спокойствие за родителите

Няма съмнение, че отглеждането на деца е изтощително и родителите заслужават помощ. Бебетата и малките деца изискват да бъдат около родителите си почти през цялото време. Постоянната връзка с родителя е препоръчителна за психологическото развитие. Поради това е  необходимо защитено място, на което да бъдат поставени в близост до вас, когато имате нужда. Поставете шезлонга или люлката така, че  лесно да можете да я наблюдавате и достигате.

Възможности за забавление и обучение

Има шезлонги и люлки, които са с вградени мелодии –  естествени, успокояващи песни и звуци. Повечето модели се предлагат със стойка, на която са поставени или можете да поставите детски играчки, които насърчават двигателните умения, координацията  и  пространственото мислене при бебетата.

Въртящите се и люлеещи се движения, според различни проучвания, могат да помогнат за увеличаване на психическата стабилност и развитие.

Обърнете внимание на безопасността, практичността и комфорта, когато избирате шезлонг или люлка.

Проверете внимателно продукта, за да се уверите, че е стабилен и не се преобръща лесно. Уверете се, че бебето не може да свали играчките или други дребни части, които биха могли да представляват риск от задавяне.

Хигиената е важна – потърсете модел със сменяем калъф, който може да се пере или с калъф от водоустойчива материя, която лесно се почиства.

Обърнете внимание на наклона на седалката и възможността за регулирането й. В различните етапи от развитието на детето ще имате нужда да променяте позицията на тялото. Ако седалката има възможност да се изправя по ъгъл от 50 градуса или повече, трябва да използвате колани, за да предпазите бебето.

Не подценявайте опциите за звук и движение, които предоставят различните модели – те ще ви дадат възможност да експериментирате, за да разберете какво харесва вашето бебе – нежни вибриращи движения или по-силно люлеене, успокояващи звуци или музика.

Не на последно място по важност е възможността вашата люлка или шезлонг лесно да бъдат пренасяни и транспортирани. Олекотените конструкции, дръжките за пренасяне и лесното сглобяване и разглобяване ще улеснят ежедневните дейности и ще ви осигурят необходимата мобилност.

Запомнете, че всяко бебе е различно и има своите индивидуални нужди и предпочитания. Ако имате енергично бебе, което обича да ви наблюдава и да играе, подходящ избор би бил шезлонгът. Ако трудно успокоявате и приспивате бебето, постоянно се налага да го държите на ръце и да го люлеете –  изборът несъмнено е люлка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *