Предизвикай малчугана с играчка за …..

Възрастта от 18 до 36 месеца е времето, в което се развиват грубата и фината моторикакоординацията между очите и ръкатапространствената ориентациячувството за равновесиебаланс, скорост и увереност. В това отношение играчките за яздене и бутане предлагат истинско предизвикателство. Първоначално бебето ще стои и ще се държи за играчката, по-късно ще върви, докато я бута, но след като научи, че краката са ключът към придвижването, със сигурност ще започне да ги използва. Постепенно мускулите ще укрепнат и двигателните умения ще се подобрят. Детето ще овладее изкуството да изпълнява едновременно няколко координирани движения – да седи изправено, да се държи за кормилото и да бута с крака.

Има няколко важни неща, за които трябва да помислите, когато избирате играчка за яздене. „Грешната играчка“ може да доведе до разочарование и отказ на детето да играе с нея. На пазара се предлагат огромно количество играчки за бутане с крачета, като всяка от тях предлага различни предимства. Някои модели могат да бъдат използвани вместо проходилка. Винаги обаче вземайте предвид предпочитанията на детето, така че да стимулирате въображението и задържите интереса му. Състезателен автомобил, велосипед или влак с ярки, атрактивни цветове, допълнителни елементи, интерактивни волани с множество функции, голям багажника, в който да се побират любимите неща  – изберете играчки, които впечатляват.

Играчките за яздене трябва да бъдат безопасни и изработени от здрави, устойчиви материали. Можете да избирате между класически, от олекотен дървен материал, от устойчива и безвредна пластмаса или такива с алуминиева конструкция. Уверете се, играчката е добре балансирана и с подходящ дизайн, използвана е безопасна за децата боя и няма дребни или остри елементи. Основата трябва да бъде широка, а играчката – близо до земята, за да се подобри стабилността. Можете да тествате стабилността й, като я бутнете леко отстрани, за да се уверите, че не се преобръща. За най-малките е важно краката да се докосват до пода без усилие, за да осигурят баланс. Ако става въпрос за кола или камион, вземете предвид тяхната височина и се уверете, че детето лесно сяда или влиза в играчката, а коленете му не докосват волана. Подходящи са също моделите с поставки за почивка на краката, с висока облегалка и дръжка за родителски контрол.

Вашето дете ще расте бързо и не искате да сменяте любимата играчка след няколко месеца. Помислете за такава с регулируеми седалки и кормила, които да растат заедно с детето и за възможността да премахнете лесно дръжката за родителски контрол, за да оставите детето да се движи самостоятелно и свободно.

Не забравяйте, че първите стъпки са най-важни! Намерете безопасно, равно пространство – широка пътека в парка или зона за игри – където да изпробвате за пръв път играчката. Застанете пред детето и се отдалечете на не повече от 10 метра, за да създадете стимул да се придвижи към вас. Помолете го да се придвижи като бута с крачета и гледа към вас, а не към земята.  Това ще му помогне да запази баланс и да върви в права линия. Добре е да облечете на детето блуза с дълги ръкави и панталони, за да предотвратите ожулвания при първите опити.

Това беше първата тренировка на вашия малък шампион. Грижете се за него, учете и тренирайте, но не забравяйте да се забавлявате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *