Триколката – помощника на всеки родител

Бебетата и малките деца често ни изненадват с неизчерпаемата си енергия. Това ни прави щастливи, защото е белег, че детето е здраво. Но в същото време трябва да си дадем сметка колко е важно да се насочи правилно тази енергия към различни дейности.

Според теоретика на ранното детско развитие Ерик Ериксон, детето на възраст 1 и 2 години преминава през етап, в който се разкъсва между автономията и съмнението –  имитира всичко, което вижда наоколо, иска да прави неща за себе си, да изпълнява прости задачи и да бъде самостоятелно, но все още не е изградило необходимите умения и увереност. Този етап трае обикновено до 6 години. Това е време за изпитание както за него, така и за родителите.

В началото на този етап замяната на детската количка с триколка е перфектния избор.

Моделите за най-малките осигуряват плавния преход от статичното положение в количката към самостоятелното придвижване с превозно средство. Те са снабдени с дръжка за родителски контрол, колани, широка и удобна седалка и сенник – детето ще се чувства в безопасност и може да определя интензитета на физическо натоварване и почивка. До 4-годишна възраст то ще е овладяло изкуството да управлява самостоятелно кормилото и педалите.  

Замяната на детската количка с триколка влияе положително на детското развитие в два аспекта – физиологичен и психологически.

Ранното укрепване на долните крайници – бедра, колене, глезени – са от важно значение за правилната поза и стабилизиране на походката при най-малките.  Развиват се големите мускулни групи на тялото, които позволяват бягане, ходене, баланс и координация. Затова е важно при избора на триколка да се обърне внимание на височината на седалката – когато детето отпусне крака, то трябва спокойно да стъпва на земята, а когато върти педалите – коленете трябва да се сгъват под ъгъл от около 45 градуса. В този период от основно значение е координирането на движенията на ръцете и краката, пространственото планиране и въвеждането на понятията за ляво и дясно. Уверете се, че кормилото на триколката е в позиция, която позволява на детето да се държи удобно, за да може да пази равновесие и да управлява. Повечето модели са снабдени с гумени дръжки, които осигуряват необходимата стабилност. Правилното развитие на грубата моторика е предпоставка за развитие на  фината моторика. Ако детето няма правилна поза, не умее да пази равновесие в статично положение и сила в горната част на тялото, в по-късен етап могат да се появят проблеми с рисуването и писането.

Триколките са по-лесни за балансиране и каране, отколкото велосипедите. Шансовете за падане са по-малки и следователно детето е по-спокойно и уверено, когато се вози на триколка без подкрепата на възрастен. Така се осъществява плавното отделяне от родителя и умението за самостоятелна игра.

При обучението на детето да се придвижва с триколката самостоятелно, съвсем естествено и ненатрапчиво могат да се въведат уменията за изпълняване на команди и следване на правила.

Ще видите колко щастливо се чувства детето в парка, когато има възможност да кара с други деца. При групова игра децата се учат един от друг и това им помага да се развиват – създават умения за работа в екип, отговорност, лидерство и съпричастност.

Голям процент от възрастните приемат физическите упражнения като нещо трудно и в крайна сметка предават тази идея на децата. Когато децата пораснат те ще пренебрегват или ще мразят физическите упражнения.  Създаването на навик и желание за спорт са важни не само в ранните години на детето, но и за възрастния човек.

В момента на пазара има голям избор от триколки, предназначен за деца от различни възрасти и различна степен за развитие. Но ако за първи път купувате триколка – съветваме ви да се насочите към модел с олекотена метална конструкция и възможности за регулиране на височината на кормилото и седалката. Така няма да се налага да сменяте триколката всяка година. Триколката може да се превърне в най-добрия помощник на младите родители. Време е да опитате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *